Masini 101 – Service de reparatii parbrize

Masini 101 – Service de reparatii parbrize

Crapaturile de parbriz sunt de cele mai multe ori rezultatul unor zgarieturi care nu au fost tratate la timp si acum au devenit o problema care necesita apelarea la un service de reparatii parbrize. Uneori un obiect poate lovi parbrizul cu atat de multa forta incat crapatura se creeaza instantaneu. Exista mai multe tipuri de astfel de fisuri: spre exemplu ele pot aparea sub forma de explozii stelare, cu multiple fisuri care se indeparteaza de zona de impact, sau pot aparea ca o o fisura lunga. Este important sa apelezi la un service de reparatii parbrize imediat ce acestea apar, astfel incat costurile de inlocuire a parbrizului sa fie evitate. Nu este ceva neobisnuit ca o mica zgarietura sa devina o crapatura ce nu mai poate fi reparata in doar cateva zile. Se intampla uneori, desi destul de rar, ca politia sa te amendeze daca nu iti repari parbrizul. Motivul din spatele acestei actiuni este ca o crapatura mai mare poate reduce vizibilitatea, lucru deosebit de periculos atat pentru sofer cat si pentru ceilalti participanti la trafic.

Service reparatii parbrize

In unele cazuri poate fi dificil pentru un sofer sa isi dea seama care este diferenta dintre o zgarietura si o crapatura. Diferenta este ca o zgarietura de parbriz nu patrunde foarte adanc in stratul exterior al sticlei de parbriz, asa cum o face o crapatura. In situatia in care nu esti sigur daca ai de a face cu o zgarietura sau o crapatura, cel mai bine ar fi sa mergi cat mai repede la un service de reparatii parbrize, mai ales ca pretul reparatiei unui zgarieturi este mult mai mic decat pretul inlocuirii intregului parbriz.

Cum sa opresti extinderea unei crapaturi

Crapaturile cresc datorita presiunii puternice puse asupra parbrizului. Masinile moderne sunt construite astfel incat parbrizul sa fie o parte integrala a rezistentei structurale ale acestora. De fiecare data cand masina se curbeaza, si parbrizul se curbeaza. Este important sa tii cont de efectul caldurii si a frigului asupra sticlei la nivel molecular. Variatiile de temperatura provoaca schimbari in structura sticlei, ceea ce duce la extinderea crapaturilor. In cazul in care fisura apare in timpul verii tarzii sau toamna devreme, este foarte important sa fie reparate inainte ca temperatura sa scada sub 0. Acest lucru nu este recomandat doar datorita temperaturilor scazute. Schimbarile de temperatura afecteaza de asemenea cadrul metalic din jurul sticlei, iar contractarea sau extinderea acestuia poate cauza extinderea fisurilor existente. Acumularea zapezii, sau mai bine spus greutatea zapezii poate pune de asemenea multa presiune pe parbriz.

Parbriz crapat

Un alt factor ce provoaca aceste extinderi este un volum ridicat al basului stereo. Vibratia provocata de acesta va duce la agravarea crapaturii. Uneori, prietenii, bine-intentionati,  iti vor sugera solutii pe care le-au auzit ei prin targ, cum ar fi punerea de superglue sau alte tipuri de adezivi dea-lungul fisurii. Aceste substante nu au formule special create pentru a rezista presiunii de zi cu zi la care este supus un parbriz, si vor provoca numai un sentiment fals de siguranta, insa pe termen lung vor crea cheltuieli mult mai ridicate. De asemenea, acoperirea crapaturii nu va ajuta la repararea acesteia, insa va tine la distanta orice urme de murdarie sau apa. Acest lucru va face ca reparatia sa fie mult mai eficienta. Desi exista mai multe metode de a preveni cresterea unei fisuri , este important sa nu te bazezi  pe acestea pentru o perioada foarte indelungata de timp.

Regula generala pentru crapaturi este ca, daca aceasta se potriveste sub o bancnota de 5 lei, atunci ea poate fi reparata. Crapaturile mai mari de atat necesita, de obicei, inlocuirea intregului parbriz. Deci daca te gasesti intr-o situatie similara, cel mai bine pentru tine si portofelul tau este sa mergi cat mai repede la un service de reparatii parbrize.

Auto